Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Mircea Geoană: Am greşit că…

Mircea Geoană: Am greşit că nu am venit mai des în R.Moldova

Am greşit că nu am venit mai des în R.Moldova, a declarat Mircea Geoană, preşedintele Senatului României, care a venit la Chişinău, într-o vizită de lucru. Astăzi, Geoană s-a întâlnit cu Vlad Filat şi Iurie Leancă, iar spre seară urmează să se vadă cu Marian Lupu, preşedintele interimar al R. Moldova.

Preşedintele Senatului România a declarat că în discuţiile cu oficialii europeni, de multe ori este abordată tema acordării cetăţeniei româneşti cetăţenilor R.Moldova. Redobândirea cetăţeniei româneşti nu înseamnă un aflux al moldovenilor în România sau statele occidentale, deoarece cei care doresc să muncească – sunt deja acolo, a specificat Geoană. “Acest subiect este mai degrabă unul artificial, care încearcă să motiveze o anumită decizie de amânare a intrării României în spaţiul Schengen”, adaugă Mircea Geoană.

El a recunoscut că România trece printr-o perioadă politică foarte dificilă, şi este posibil ca la anul, după alegerile locale şi parlamentare, să se schimbe majoritatea parlamentară şi a guvernului. Însă indiferent de jocurile politice interne din cele două ţări nu trebuie să influenţeze relaţia bilaterală.

Preşedintele Partidului Social Democrat din România, Mircea Geoană a fost cel care a propus, în 2006, în şedinţa Comisiei pentru Relaţii Externe din Senatul României, ca cetăţenii din R. Moldova să redobândească cetăţenia română după principiul Loteriei Americane. Asta după ce, în 2003, colegul său de partid, Adrian Năstase a semnat o Ordonanţă de Urgenţă, care suspenda primirea şi soluţionarea cererilor de redobândire a cetăţeniei româneşti, pe o perioadă nelimitată.